Londen

De geheimen van de Tower of London: legendarische verhalen en historische feiten

De geheimen van de Tower of London: legendarische verhalen en historische feiten

De Tower of London is een van de meest iconische bezienswaardigheden in Londen, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot bijna 1000 jaar geleden. Het heeft dienst gedaan als koninklijk paleis, fort, gevangenis en schatkamer. Maar achter de imposante muren van dit UNESCO-werelderfgoed schuilen ook enkele fascinerende geheimen.

De legendarische verhalen

Een van de bekendste legendes rond de Tower of London is die van de ‘beul met de zes vingers’. Volgens de overlevering zou deze beul, die verantwoordelijk was voor vele executies op de Tower Hill, zes vingers aan elke hand hebben gehad. Deze gruwelijke figuur verschijnt nog steeds in volksverhalen en spookverhalen rondom de Tower.

Een andere beroemde legende is die van de raven van de Tower. Volgens de legende zal de monarchie ten val komen als de raven de Tower verlaten. Daarom worden de raven altijd goed verzorgd en is er zelfs een ‘Ravenmaster’ aangesteld om ervoor te zorgen dat de raven altijd aanwezig zijn. Het voederen van de raven is een dagelijkse traditie die veel toeristen aantrekt.

Historische feiten

Naast de legendarische verhalen kent de Tower of London vele historische feiten die de moeite waard zijn om te verkennen. De toren heeft in de loop der eeuwen gediend als gevangenis voor hooggeplaatste personen, waaronder koningin Elizabeth I en Sir Walter Raleigh. De beruchte gevangene Anne Boleyn werd zelfs onthoofd op de Tower Green in 1536.

Een andere historische gebeurtenis die zich in de Tower afspeelde was de opsluiting van de ‘Prins in de Toren’, ook wel bekend als de jonge Edward V van Engeland. Samen met zijn broer Richard werd hij geïsoleerd in de Tower en nooit meer gezien. Hoewel de exacte omstandigheden van hun dood onbekend zijn, blijft dit een van de meest mysterieuze gebeurtenissen in de geschiedenis van de Tower.

Geheimen onthuld

Naast de legendarische verhalen en historische feiten heeft de Tower of London ook enkele geheimen die pas recentelijk zijn onthuld. In 1971 ontdekte een restaurateur achter een paneel in een van de torens een 17e-eeuwse tekst waarin een mogelijke onthulling over de moord op de ‘Prinsen in de Toren’ werd gesuggereerd. Volgens deze tekst waren de twee broers niet vermoord, maar – verrassend genoeg – ontsnapt uit de Tower.

Een ander onthullend feit is dat de Tower ooit dienst heeft gedaan als een heuse dierentuin. In de late 13e eeuw werden er exotische dieren gehouden, waaronder leeuwen, beren en zelfs een olifant. Deze dierentuin was echter geen diervriendelijke plek en de dieren werden vaak onder erbarmelijke omstandigheden gehouden.

Conclusie

De Tower of London is niet alleen een spectaculaire toeristische attractie, maar ook een plek vol legendes, historische feiten en verborgen geheimen. Van de legendes van de ‘beul met de zes vingers’ en de raven van de Tower tot de historische gevangenissen en mysterieuze gebeurtenissen, er is genoeg te ontdekken en te verkennen binnen de muren van dit historische gebouw. De recente onthullingen van geheimen maken de Tower of London alleen maar fascinerender. Het is een plek waar geschiedenis tot leven komt en waar bezoekers de kans krijgen om de diepste geheimen van het verleden te ontrafelen.

Londen