Londen

Ontdek de geschiedenis van iconische Londense straten en steegjes

Ontdek de geschiedenis van iconische Londense straten en steegjes

1. Oxford Street

Oxford Street is een van de bekendste winkelstraten ter wereld. Deze straat staat bekend om zijn grote warenhuizen, exclusieve boetieks en bruisende winkels. Met meer dan 300 winkels trekt Oxford Street jaarlijks miljoenen bezoekers. Wat veel mensen niet weten, is dat Oxford Street zijn naam te danken heeft aan de Universiteit van Oxford, die ooit deze straat bezat. In de 18e eeuw werd Oxford Street een populaire bestemming voor de Londonse aristocratie, die hier graag kwam winkelen en flaneren.

2. Abbey Road

Abbey Road is wereldberoemd geworden dankzij het gelijknamige album van The Beatles dat in 1969 werd uitgebracht. Fans van over de hele wereld komen naar deze straat in de wijk St. John’s Wood om een iconische foto te maken op het zebrapad dat op de albumhoes staat. De naam Abbey Road is afgeleid van de nabijgelegen Abbey Studios, waar The Beatles veel van hun muziek hebben opgenomen. Naast het zebrapad is ook de studio zelf een belangrijke historische plek voor muziekliefhebbers.

3. Portobello Road

Portobello Road is vooral bekend vanwege de beroemde markt die hier elke zaterdag plaatsvindt. Deze markt is al meer dan 150 jaar oud en trekt nog steeds veel bezoekers. Op de markt kun je van alles vinden; antiek, kleding, boeken, etenswaren en nog veel meer. De naam Portobello Road is afgeleid van een Spaanse stad genaamd Porto Bello, die bekend stond vanwege de rijkdommen die er werden verhandeld. In de 18e eeuw werd er een weg aangelegd in Londen die de naam van deze stad kreeg.

4. Baker Street

Baker Street is beroemd geworden door de fictieve detective Sherlock Holmes, die volgens de boeken van Arthur Conan Doyle in dit deel van Londen woonde. Het huisnummer 221B is een bekende plek voor fans van Sherlock Holmes en trekt nog steeds veel bezoekers. Naast deze fictieve figuur heeft Baker Street ook een rijke geschiedenis. In de 18e eeuw werd de straat genoemd naar de bouwer William Baker, die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van deze buurt.

5. Downing Street

Downing Street is een van de meest beroemde straten in Londen vanwege het feit dat het de zetel is van de Britse regering. Hier bevindt zich de ambtswoning van de Britse premier, bekend als Downing Street 10. Deze straat heeft zijn naam te danken aan Sir George Downing, een politicus uit de 17e eeuw die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de straat en haar huizen.

Conclusie

De geschiedenis van de iconische Londense straten en steegjes is fascinerend en laat zien hoe deze plekken niet alleen deel uitmaken van het dagelijkse leven in de stad, maar ook een bron van cultureel erfgoed zijn. Oxford Street, Abbey Road, Portobello Road, Baker Street en Downing Street hebben elk hun eigen unieke verhaal en trekken jaarlijks veel toeristen en liefhebbers aan. Of je nu wilt winkelen, muziek wilt beleven of kennis wilt maken met de politieke geschiedenis van Groot-Brittannië, deze straten en steegjes bieden voor elk wat wils.

Londen